Navigeer snel naar:

Waar te beginnen

Omdat het bouwen van een robot erg complex kan zijn en het tijdsbestek voor het bouwen van een robot beperkt is, bevat deze pagina kant-en-klare handvatten en productadviezen uit de roboteer community.

Om een robot te bouwen heb je enige technische kennis nodig. We gaan ervan uit dat je technisch onderlegd bent en adviseren je om voor onderdelen waar je wellicht minder verstand van hebt, terug te vallen op onderdelen en technieken die in het veld al bewezen zijn of hun sporen hebben verdiend. Zo blijft het bouwen leuk en weet je zeker dat de robot voor het toernooi klaar is.

Voor informatie over hoe je een vechtrobot bouwt is Kickin’ Bot van Grant Imahara sterk aan te bevelen. Een technisch veelomvattend boek/naslagwerk over het bouwen van robots is RioBotz.

Hulp bij vragen

Mocht je vastlopen in het bouwen van je robot, dan kun je altijd voor technisch advies over onderdelen en hun gebruik bij ons terecht. Voor praktische zaken als bouwtechnieken kun je ook terecht op het forum van de Dutch Robot Games.

Voor een robot heb je minimaal nodig:
* Zender/Ontvanger
* Speedcontroller
* Aandrijving (motor en vertragingskast)
* Accu
* Wielen
* Removable link
* Laders
* Wapentuig

Mischa
Mischa

Gewicht is alles!

Let erop dat de robot voor het featherweight-klassement onder de 13.6 kilogram blijft. Het is niet realistisch om te denken dat je een vliegwielwapen van 9 kilo op een robot van 13.6 kilo kan monteren, omdat je dan te weinig overhoudt voor bepantsering en elektronica. Houd tijdens het bouwen een inventarisatie bij van de onderdelen die je nodig hebt. Een andere pro-tip is om het gewicht van de onderdelen onder elkaar te zetten voordat je deze bestelt (zoals motoren, accu’s).

“Wanneer ik robots ontwerp, verdeel ik het budget aan gewicht over de verschillende systemen, waarbij ik 30 procent voor wapens gebruik, 25 procent voor frame en bepantsering, 30 procent voor aandrijving en de laatste 15 procent voor batterijen en elektronische systemen” – Grant Imahara (MythBusters en auteur van Kickin Bot)

 

Plan tijd in om je robot te leren besturen!

Plan tijd in om je robot te testen en te verbeteren! Het is een goed idee om in de aanloopperiode naar het toernooi tijd te nemen om je robot te leren te besturen en eventuele fouten er nog uit te halen. Als de robot ‘op je af rijdt’ moet je ‘in spiegelbeeld denken’. Oefen bijvoorbeeld eerst een vierkant en daarna een 8-figuur om de besturing goed onder de knie te krijgen.

 

Beperkte levensduur

Let erop dat onderdelen in je robot een beperkte levensduur hebben! Naast schade door de wedstrijden, slijten onderdelen ook veel sneller. Er wordt bijvoorbeeld ontzettend veel van de aandrijfmotoren gevraagd wanneer de robots elkaar moeten duwen. Ook bij het vrij gebruikelijke ‘overvolten’ (bijv. 14.4v op een 12v-motor zetten om er meer power uit te halen) hebben onderdelen een beperkte levensduur. Zorg dat je altijd reserveonderdelen bij je hebt en dat je robot zo gebouwd is dat je onderdelen kunt vervangen.

 

Let er bij het testen op dat je robot en wapentuig geen gevaar zijn voor je omgeving en de dieren/mensen die aanwezig zijn. Test je wapentuig nooit buiten een gecontroleerde omgeving.

 

Keuringen

Om je te helpen je robot aan het FRA-reglement te laten voldoen worden er keuringsdagen georganiseerd. Je doet er goed aan om op één van de keuringen aanwezig te zijn, zodat je voorkomt dat je robot afgekeurd wordt wanneer je aankomt met een robot die niet aan deze regels voldoet. De aanwezige roboteers bij deze keuringen geven je graag advies, tips & tricks hoe je de robot nog beter tournament-ready kunt maken. Plaats en exacte data van de keuringsdagen wordt binnenkort kenbaar gemaakt.

 

Datum/Tijd Locatie Titel
15 mei 2019 Aaltenseweg 62, 7051 GV Varsseveld Eerste keuring
15 juni 2019 Aaltenseweg 62, 7051 GV Varsseveld Tweede keuring

Zender/Ontvanger

De robot gaat natuurlijk nergens heen zonder zender en ontvanger. Deze zijn tegenwoordig erg goed te verkrijgen bij hobbywinkels. Let bij het kopen en installeren van een zender op het volgende:

 • Zorg voor genoeg kanalen. Bij een tankbesturing heb je twee kanalen nodig voor de aandrijfmotoren, en een kanaal voor een eventueel wapen. Je doet er goed aan extra kanalen achter de hand te hebben zodat je in volgende edities je robot eventueel van meerdere wapens kan voorzien.
 • Gebruik bij voorkeur een zender met een zendfrequentie van 2.4ghz. Zenders/ontvangers van 40mhz zijn namelijk gevoelig voor storingen. Bovendien is er een grotere, ongewilde kans dat er deelnemers zijn met hetzelfde kanaal/zendkristal.
 • De ontvanger zal van stroom voorzien moeten worden. Zorg dat deze ontvanger stroom van je accu’s kan krijgen of dat er een separate batterij beschikbaar is voor de ontvanger.

De volgende zenders worden aanbevolen door roboteers:

 

Merk/Type Bijvoorbeeld te verkrijgen bij
Turnigy TGY-i6 AFHDS Transmitter and 6CH Receiver (mode 2) Hobbyking
Reely HT-6 RC handzender 2,4 GHz. Aantal kanalen: 6 (incl. ontvanger) Conrad

Speedcontrollers

Speedcontrollers (ESC’s) zijn wellicht de moeilijkste onderdelen om te vinden. Je hebt het juiste type nodig met voor- en achteruit. Verder zijn speedcontrollers in vechtrobots gespecialiseerd om vele hogere ampèrages aan te kunnen dan modelbouw-speedcontrollers.

Speedcontrollers voor vechtrobots zijn dus niet overal makkelijk verkrijgbaar, maar er zijn leden uit de roboteer community die deze speciaal maken. Deze leden verkopen de ESC’s, maar kunnen de bouwers ook bijstaan met raad als het om installeren en bedraden gaat. Een van de ESC-bouwers zit in Duitsland: IB-Fink. Deze bouwt verschillende speedcontrollers, waarvan de XL geschikt is voor het featherweight-klassement. Let er even op dat de levertijd van deze speedcontrollers ongeveer drie weken is, vanwege het feit dat die met de hand gemaakt worden.

We raden het af om zelf controllers te maken. Deze zijn vanwege het korte tijdsbestek moeilijk te ontwerpen, assembleren en te testen in de bouwperiode. De kans op falen is groot wanneer deze niet goed getest zijn. De speedcontroller die hieronder wordt aanbevolen, is al wel bewezen en geeft je wat zekerheid. Let bij het kopen en installeren van een speedcontroller op het volgende:

 

 • Bestel op tijd: de onderdelen hebben vaak een lange levertijd door de afstand die ze moeten afleggen (bijv. uit de USA) of doordat ze met de hand gemaakt worden.
 • Nominale stroom van de speedcontrollers moet ten minste 40A zijn.
 • Let op het aantal kanalen dat een controller heeft: sommigen kunnen een enkele motor aansturen, anderen meerdere.
 • De robot moet stoppen bij het vervallen van het signaal. Zorg dat de zender en ontvanger zo zijn ingesteld dat de ‘ruststand’ tussen voor- en achteruit ervoor zorgt dat de robot niet meer rijdt.
 • Pas op voor goedkope speedcontrollers die claimen 300A te kunnen leveren. In de praktijk vallen deze tegen.

De volgende speedcontroller wordt aanbevolen door roboteers:

 

Merk/Type Bijvoorbeeld te verkrijgen bij
IBF 4.5 XL / BTN7960B (2 kanalen) IB-Fink
IBF 4.7 (3 kanalen) IB-Fink

*Let op: Bovenstaande speedcontrollers zijn voor geborstelde motoren.

Aandrijving/Vertraging

Om de robot in beweging te krijgen heb je een motor en vertraging nodig. Let bij het kopen en installeren van een aandrijving op het volgende:

 

 • Als je kiest voor een accuboormachine, kies dan bij voorkeur één met een metalen vertragingskast (bijv. met metalen tandwielen).
 • Bij het uit elkaar halen van een (goedkope) donor-accuboormachine kan je soms de body van het apparaat gebruiken om de delen (als motor of vertragingskast) op z’n plek te houden. Je zult soms beugeltjes moeten maken die deze bevestigingspunten naar de robot kopiëren. Het alternatief is dat er ruimte in de robot gemaakt moet worden om delen van de body in de robot te monteren.
 • De gewenste uitgangssnelheid is afhankelijk van de grootte (omtrek en toerental) van je wielen. Als er een motor van 3000 toeren gekozen is, is er een vertraging nodig om het aantal toeren te verlagen.
 • Doorgaans is een snelheid van 25-35km/per uur vrij normaal in het featherweight-klassement, maar ‘koppel’ heeft vaak de voorkeur boven snelheid. (Hogere vertraging betekent vaak minder snelheid, maar meer koppel en dus meer duwkracht bij lagere snelheden.)
 • Het aandrijven van vier wielen d.m.v. een kettingaandrijving is zwaarder dan een aandrijving voor twee wielen.

Roboteers adviseren voor het featherweight-klassement een accuboormachine en bijbehorende vertragingskast te gebruiken. Deze zijn sterk en hebben vaak een passende vertraging. Goedkope accuboormachines zijn vrijwel overal te koop, denk bijvoorbeeld aan de Hyundai 56112.

Accu’s

Voor accu’s worden er meestal LiPo-batterijen gebruikt. Deze kunnen voor een geringe tijd een ontzettend hoog ampèrage afgeven. Accu’s van bijvoorbeeld scooters of auto’s zijn in tegenstelling tot LiPo’s vaak niet op dit soort pieken berekend en gaan dan al gauw kapot. De hoeveelheid cellen en ampèrage voor accu’s hangen sterk af van de gekozen motoren. Het ampèrage dat veelal gevraagd wordt, loopt al snel op richting de 100A: 30A-40A voor twee motoren, en de rest voor het wapen. Let bij het kopen en installeren bij accu’s op het volgende:

 

 • De C-waarde: deze geeft aan hoeveel het accupakket voor een korte tijd zou kunnen leveren. In de praktijk wordt vaak de formule Ah * C-waarde gebruikt om het piekvermogen in ampères te bepalen.
 • Doorgaans zit je voor een featherweight op accu’s tussen de 2000mAh en 3000mAh voor een robot met twee aandrijfmotoren, maar als je vier motoren gebruikt of vermogen nodig hebt voor het wapen zit je al gauw op 3000mAh+.
 • Weet dat je ook grotere pakketten kunt samenstellen door dezelfde types te combineren om meer capaciteit te creëren. Let er wel op dat je dan mogelijk extra laadkabeltjes nodig hebt om meerdere accu’s met één lader op te laden.

Accu’s zijn in vele merken beschikbaar, waardoor er niet zozeer specifieke voorkeur is. Een aantal voorbeelden zijn:

 

Merk/Type Bijvoorbeeld te verkrijgen bij
2300mAh 14.8V LiPo 45C 4S (bij voorkeur twee stuks) Conrad
1300mAh 14.8V LiPo 100C 4S (2 stuks) Conrad

Rekenvoorbeeld voor het bepalen van benodigde accu’s:
Wanneer je 20A uit een LiPo van 20C en 2200mAh wilt halen:
Bepaal het aantal ampère per uur: 2200 / 1000 = 2.2A per uur
2.2A aan capaciteit / 20A gevraagd vermogen = 0.11
0.11 * 60 (uur in minuten) = 6,6 minuten

Let er wel op dat de batterijen niet volledig leeg getrokken worden voor het einde van de wedstrijd.

Wielen

Goede wielen zijn essentieel voor een vechtrobot. Je wilt namelijk voldoende grip hebben om rond te rijden, te kunnen duwen of van andere robots weg te rijden. Let wel op het volgende:

 

 • De grootte van je wiel bepaalt uiteraard je snelheid, maar hoe groter het wiel is, hoe groter de kracht is die je van je motoren en aandrijving vraagt.
 • Een wiel zal ietwat zacht moeten zijn om grip te krijgen, maar niet zo zacht dat deze onder het gewicht van de robot te lijden heeft.
 • Robots met vier wielen en tankbesturing hebben in de praktijk meer grip en zijn iets preciezer te besturen, maar het kost meer kracht om ze te draaien.

Qua wielen worden er voor het featherweight-klassement vaak 1:8 modelbouwwielen gebruikt, die in vele merken beschikbaar zijn. Een andere mogelijkheid is de zogenaamde ‘zwaarlast’-wieltjes die INDI ook verkoopt.

Removable links

De robot heeft een aantal veiligheidscomponenten nodig. (Lees alles hierover in het reglement.) Eén van de belangrijkste onderdelen hierbij is een ‘removable link’. Dit is een stekker die uit de robot getrokken kan worden om de aandrijfmotoren en/of het wapentuig uit te zetten. Let bij het kopen en installeren van removable links op het volgende:

 

 • Draaddikte moet de hoeveelheid ampèrages aan kunnen
 • Removable links moeten goed bereikbaar zijn en niet in de baan van het wapentuig zitten

De volgende removable links worden aanbevolen door roboteers:

 

Merk/Type Bijvoorbeeld te verkrijgen bij
XT-60 Connectoren Conrad
XT-90 Connectoren Conrad
HobbyKing

Laders

Aansluitend met het advies om LiPo-batterijen te gebruiken, wordt er ook geadviseerd om een speciale LiPo-lader te gebruiken. Dit i.v.m het feit dat dit type accu’s ‘gebalanceerd’ geladen moet worden. Er zijn laders die tot 6 cellen gaan, en laders die meer dan 6 cellen ondersteunen. De laders die meer dan 6 cellen ondersteunen zijn vaak een stuk duurder.

De volgende laders worden aanbevolen door roboteers:

 

Merk/Type Bijvoorbeeld te verkrijgen bij
Imax B6 50W Hobbyking
VOLTCRAFT V-Charge 100 Duo Conrad
VOLTCRAFT V-Charge 300 Tripple Conrad
Turnigy Reaktor 1000W 30A Balance Charger Hobbyking